sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Ce este insuficienta ovariana prematura?

in mod fiziologic, ovarele isi inceteaza activitatea in jurul varstei de 50 de ani, cand femeia intra la menopauza. in anumite cazuri insa, functia ovariana inceteaza mult mai devreme, inainte de varsta de 40 de ani, conturand spectrul insuficientei ovariene premature. Diagnosticul trebuie considerat la femei mai tinere de 40 de ani la care menstra lipseste peste 4 luni. Dupa ce se exclude o potentiala sarcina, dozarile hormonale confirma diagnosticul. Cauzele insuficientei ovariene premature raman necunoscute intr-o foarte mare majoritate de cazuri. Daca pacienta prezinta si alta patologie autoimuna (tiroidita Hashimoto, boala Addison, boala Basedow, lupus sau sindrom sicca), probabil si insuficienta ovariana este tot autoimuna. Alte cauze sunt anomaliile genetice, iradierea sau tratamentul cu citostatice.

Evaluarea medicala cuprinde dozari hormonale pentru a exclude alte cauze de amenoree (lipsa menstrelor) si ecografie ovariana. Pe langa disparitia menstrelor, pot aparea si alte manifestari ale deficitului de estrogeni: bufeuri, atrofie a mucoasei vaginale si osteoporoza cu fracturi osoase.

Dupa stabilirea diagnosticului, se initiaza tratament de substitutie hormonala cu estradiol si progesteron. Se prefera administrarea de estradiol prin plasturi, 21 de zile pe luna si administrarea de progestativ discontinuu, 10 zile pe luna. Tratamentul este recomandat pana in jur de 50 de ani. in 5-10% din cazuri, apare remisiune spontana a insuficientei ovariene premature, de obicei temporara dar care se poate finaliza cu o sarcina spontana. Cum dozele de estrogeni si progesteron recomandate pentru tratament sunt mai mici decat cele din anticonceptionalele orale, nu au efect de a preveni o sarcina si daca aceasta nu este dorita se recomanda folosirea unor metode de contraceptie de bariera (prezervativ / diafragma) sau sterilet.

Chiar daca nu apare remisiune spontana, fertilitatea se poate obtine cu ovule sau embrioni donati.

Cu tratament si monitorizare adecvata, pacientele cu insuficienta ovariana prematura pot duce o viata normala, fara a suferi din pricina deficitului de hormoni.

Dr. Corina Chirita, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar