sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Endocrinologie

Ce este prolactinomul?

in mod normal, prolactina este un hormon produs de glanda hipofiza care determina secretia de lapte in perioada postpartum. in rare cazuri se poate dezvolta la nivel hipofizar o formatiune tumorala, in marea majoritate a cazurilor benigna, care secreta prolactina in exces. De obicei aceste tumori sunt mici, sub 1 cm in dimensiuni si poarta numele de microprolactinoame. Formatiunile mari, de peste 1 cm, numite si macroprolactinoame se insotesc de valori mult mai crescute ale prolactinei si uneori de manifestari locale: dureri de cap in zona frontala sau modificari ale campului vizual.

Excesul de prolactina determina la femei tulburari ale ciclului menstrual, care merg pana la oprirea menstrelor (amenoree) asociata cu secretie mamara (galactoree). La barbati apare scaderea libidoului, cu impotenta si infertilitate si mai rar galactoree. in cazurile cu evolutie de lunga durata poate aparea osteoporoza datorita lipsei hormonilor sexuali iar tumorile foarte mari pot determina insuficienta hipofizara.

Diagnosticul de prolactinom se pune pe baza valorilor mari ale prolactinei serice, asociat cu identificarea in cadrul unui examen computer tomograf sau de rezonanta magnetica a formatiunii hipofizare. De obicei tratamentul este medicamentos, de lunga durata, ce determina scaderea volumului prolactinomului si a valorilor prolactinei. in anumite cazuri in care afectarea oculara se agraveaza foarte rapid sau prolactinomul nu raspunde la tratament si continua sa creasca in dimensiuni, se recomanda indepartarea chirurgicala.

Dr. Corina Chirita, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar