sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Informatii medicale generale

De ce sa renuntam la fumat?

Fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute
Fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta inseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!

Rata mortalitatii in randul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decat la nefumatori, la toate grupele de varsta. Aceasta inseamna ca jumatate din fumatori vor deceda in cele din urma ca rezultat al fumatului. Aproximativ 500 de milioane de persoane aflate astazi in viata (adica aprox. 9% din populatia globului) vor deceda ca urmare a utilizarii tutunului, daca tendintele actuale legate de fumat vor persista.

Fumatul este cea mai importanta cauza de moarte prematura in tarile civilizate. Multi din cei care mor din cauza fumatului nu fumeaza multe tigari pe zi, dar majoritatea sunt fumatori vechi, inca din adolescenta. Fumatorii trecuti de 30 de ani sufera de 5 ori mai multe infarcturi miocardice decat nefumatorii. De fapt infarctul miocardic este principala modalitate prin care fumatul ucide tinerii. Se estimeaza ca fumatul este responsabil de aproximativ 75% din infarcturile care apar la fumatorii cu varsta sub 50 de ani.

Fumatul cauzeaza cca. 30% din decesele prin cancer. In medie, aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70-75% la femei se datoreaza fumatului. Fumatul este, de asemenea responsabil si de alte forme de cancer precum: de trahee, laringe, bronhii, cavitate bucala, gura, buze, limba, faringe, esofag, pancreas, rinichi, vezica urinara, stomac si col uterin.

Riscul de a face infarct miocardic este dublu pentru cei ce fumeaza.
Copiii nascuti din parinti fumatori sunt mai predispusi la pneumonie sau bronsita in primul an de viata.
Cei casatoriti cu o persoana fumatoare sunt de 4 ori mai predispusi sa moara de cancer pulmonar, datorita fumatului pasiv.
O tigara arde in medie 12 minute, timp in care polueaza mediul inconjurator, obligandu-i pe cei din jur sa "fumeze" pasiv.

Asadar, renuntati la fumat astazi!!!!!!

Oana Bran, medic specialist medicina de familie, Anima Nusco Tower

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar