sfanta-maria-logo
logo-sf-mobile
Obstetrica-Ginecologie

Exista tratament pentru infectia cu hpv?

Fiind un virus ce se integreaza in genomul celulei gazda, nu exista un tratament specific pentru eradicarea infectiei cu HPV. Tratamentul se adreseaza doar simptomelor.

Daca exista o infectie cu risc scazut de tipul condiloamelor, tratamentul este local si consta in administrarea de podofilina sau acid tricloracetic. in cazul in care condiloamele nu dispar, ele pot fi indepartate prin electrocauterizare, crioterapie, laserterapie.

Pentru a preintampina persistenta virusului in nucleul celulei gazda, trebuie asociat un tratament imunostimulator care sa ajute eliminarea virusului din organism si sa impiedice recidivele.

in cazul leziunilor de grad inalt, investigatiile se completeaza cu examenul colposcopic, completat cu efectuarea unei biopsii tintite subcolposcop care va permite stabilirea unui diagnostic de certitudine si, deci a unei conduite terapeutice adecvate.

in concluzie, nu exista un tratament specific pentru HPV, dar exista tratamente pentru indepartarea efectelor virusului asupra celulelor cervicale si pentru cresterea imunitatii naturale a organismului care sa permita eliminarea spontana a virusului.

Dr. Sanda Nafornita, medic specialist obstetrica - ginecologie, Anima Victoriei

Aproape de tine, când ai nevoie

peste 25000 de analize efectuate lunar